پنج راهکار برای جلوگیری از آسیب های جنسی کودکان

آسیب جنسی در کودکان

تربیت جنسی بخشی از تربیت کلی کودک و شامل دادن اطلاعات دقیق و صحیح به کودک بر اساس سن و مرحله رشدی اوست؛ به گونه ای که از آسیب های جنسی در تمام مراحل زندگی اش در امان بماند. متاسفانه بسیاری از آسیب های جنسی ای که افراد مختلف جامعه به آن دچار می شوند، ریشه در دوران کودکی آن ها دارد. بنابراین غفلت از تربيت جنسی، می‌تواند پيامدهای زيادی را برای والدين، فرزندان و جامعه به بار بياورد. این جاست که لازم است والدین، مربیان و سایر افرادی که به نحوی با کودکان در ارتباطند، اطلاعات جامع و مفیدی در این رابطه داشته باشند.

ما در این مقاله، ابتدا به بیان سوالاتی پر تکرار در این زمینه خواهیم پرداخت و پس از پاسخ به آنان راه کارهایی جهت جلوگیری از آسیب های جنسی کودکان ارائه خواهیم داد.

رابطه بین تربیت جنسی و آموزش جنسی کودک چیست؟

آموزش جنسی قسمتی از تربیت جنسی و تربیت جنسی، خود زیر مجموعه ای از تربیت عمومی کودک است.


هدف از تربیت جنسی کودک چیست؟

همواره باید توجه داشت که بین تربیت و آموزش جنسی دوران کودکی و رضایت از زندگی در بزرگسالی و موفقیت زناشویی ارتباط مستقیمی وجود دارد. تربیت جنسی ناصحیح می تواند منجر به اختلال های رفتاری و جنسی در آینده شود. بنابراین لازم است از همین ابتدا به این مقوله مهم تربیتی توجه شود.


تربیت و آموزش جنسی کودک بر عهده کیست؟

آموزش جنسی در مرحله اول توسط والدین و در مرحله دوم بایستی با مشارکت مربی آموزش دیده، پزشک خانواده و متخصصین این امر و ترجیها در حضور والدین اتفاق افتد.


بهتر است آموزش جنسی توسط پدر انجام شود یا مادر؟

به طور کلی در تربیت و از جمله تربیت جنسی پدر و مادر هر دو دخیل اند. هر چند بهتر است این اموزش تا حد امکان توسط والد هم جنس صورت گیرد اما معمولا در این موضوعات مادر به فرزند احساس نزدیکی بیشتری دارد. اما بایستی پدر نیز از همان ابتدای امر در این این مسئله دخیل باشد تا در سنین بلوغ پدر به راحتی بتواند آموزش های لازم را به پسرش داشته باشد.


بهترین لحظه ها برای آموزش جنسی کدام اند؟

لحظه های مناسب آموزش، آغازی برای گفت و گوی بیشتر درباره موضوعات جنسی هستند. این زمان ها ممکن است به صورت اتفاقی ایجاد شوند. مانند مشاهده صحنه ای جنسی در تلویزیون، در میهمانی و…

اما می توان این موقعیت ها را به صورت برنامه ریزی شده نیز ایجاد کرد. مثلا در هنگام رانندگی که والدین و فرزندان یکدیگر را به صورت مستقیم نگاه نمی کنند، زمان خوبی برای این آموزش هاست.


نحوه رفتار صحیح با کودکان هنگام مشاهده بازی های جنسی چیست؟

بچه ها در بازی های عادی خود از فرصت استفاده می کنند و از نظر جسمی به بچه های جنس موافق یا مخالف خود نزدیک می شوند تا شکل بدن آن ها را کشف کنند. باید دانست که هم بچه ها از سر کنجکاوی بازی های جنسی می کنند و این رفتاری طبیعی است.
بسیاری از والدین در چنین مواقعی دچار تنش شده و کودک را مورد سرزنش و حتی گاهی مورد ضرب و شتم قرار می دهند. این رفتار، رفتاری اشتباه است. باید برای بچه ها در خانه حد و مرزی تعیین کرد. مثلا می توان گفت: “سریع لباس هایتان را بپوشید. بدن شما خصوصی است و نباید در خانه کس دیگری لباستان را در بیاورید. بیایید با هم یک بازی دیگری انجام دهیم.”


آیا پس از مشاهده بازی های جنسی کودکمان باید این موضوع را به والدین هم بازی فرزندمان اطلاع دهیم؟

این موضوع بستگی به شرایط موجود و تصمیم شخصی شما دارد. البته توصیه می شود این موضوع به والدین بچه های دیگر گفته شود تا آن ها نیز این فرصت بهره گرفته و آموزش های لازم را در این زمینه به فرزندشان بدهند.


نحوه رفتار صحیح با کودکان هنگام مشاهده خود تحریکی و خود ارضایی آنان چیست؟

اگر والدینی با چنین صحنه ای مواجه شدند، باید آرامش و خون سردی خود را حفظ کنند. بازی با آلت تناسلی و لمس آن طبیعی است؛ اما بهترین راه حل برای جلوگیری یا کاهش دفعات آن سرگرم کردن کودک و پر کردن اوقات فراغت اوست. باید نظارت مداوم داشت تا این اتفاق دوباره تکرار نشود. توجه داشته باشیم که این لحظات بهترین زمان برای آموزش و تربیت جنسی کودک است و باید متناسب با شرایط و سن کودک تذکرات لازم را به او داد. خود تحریکی در کودکان به علل مختلفی می تواند اتفاق بیفتد که باید آنان را شناخت و جهت رفع آن ها اقدام کرد. عواملی از قبیل: انگل های روده ای، عفونت های ادراری، عدم رعایت بهداشت، بیماری های پوستی و قارچی، نوازش های غلط و بی جا در اطراف ران و ناحیه تناسلی، مالیدن بدن به زمین یا عروسک و تشک و بالشت، دستکاری آلت تناسلی، مواجه شدن با صحنه های جنسی در واقعیت و یا در فیلم های نامناسب، محرومیت از محبت والدین، جدایی، فوت و یا غیبت های طولانی والدین، تک فرزندی، تنهایی و نداشتن هم بازی، اضطراب و…
لازم به ذکر است که “خودارضایی” رفتار خاص بزرگسالان است و کودکان “خودتحریکی” می کنند.

 

نحوه صحیح پاسخ به سوالات جنسی کودک چگونه است؟

کودکان درباره بلوغ و موضوعات جنسی سوالاتی مطرح می کنند که والدین باید با ظرافتی خاص و بدون استفاده از کلماتی که موجب بیداری زودرس این غریزه در کودکان شود به سوالات آنان پاسح دهند. در عین حال پاسخ ها نباید آن قدر مبهم باشد که کودک برای ارضای حس کنجکاوی اش مجبور شود پرسش های خود را با افراد غیرمسئول مطرح کند.


اصول پاسخگویی به پرسش های جنسی کودکان:

1. روند پاسخ گویی به سوالات جنسی کودکان باید تدریجی باشد و نباید به یک باره تمامی اطلاعات را در اختیار آن ها نهاد.

2.وقتی کودکی سوالی پرسید، بایستی فقط به همان سوال پاسخ داد و از دادن توضیحات اضافی خودداری کرد.

3. پاسخ ها باید ساده، کوتاه، قابل فهم و متناسب با سن کودک باشد.

4. در مواردی که یکی از والدین توانایی پاسخگویی بهتری دارد بایستی کودک را به او ارجاع داد.

5. از برخورد هیجانی و نفرت انگیز خودداری شود تا حس کنجکاوی کودک بیش از اندازه برانگیخته نگردد.

6. پاسخ ها تا حد امکان به واقعیت نزدیک و بر اساس فرهنگ و عرف باشند و تلاش شود هنگام پاسخ گویی به سوالات کودک آداب و رسوم فرهنگی،مذهبی و اجتماعی را نیز به کودک گوشزد کرد.

 

نمونه ای از پرسش ها و کنجکاوی های جنسی کودکان و نحوه صحیح پاسخ دهی به آن ها

سوال:بچه چطور به وجود میاد؟ منم میتونم حامله بشم؟ مردا چی؟ دختر بزرگا چی؟

بچه اول شبیه یک تخم خیلی خیلی کوچکه که در شکم مادر رشد می کنه و کم کم شکل انسان می شه. وقتی یک زن و مرد با هم ازدواج می کنند، خداوند اراده می کنه اون ها صاحب فرزند بشن. دخترها تا ازدواج نکنند نمی تونن بچه دار بشن. آخه اون وقت چه کسی بابای بچه ها بشه؟ تو هم اول باید به اندازه کافی بزرگ بشی، بعد عروسی کنی، بعد هم خدا یه بچه خوب مثل خودت بهت می ده…


سوال: چرا من آلت دارم؟

پاسخ: وقتی به دنیا اومدی ما اروی همین آلت فهمیدیم که تو پسری و اسم پسرونه برات انتخاب کردیم و لباس های پسرونه برات خریدیم و…


سوال:چرا من آلت ندارم؟

پاسخ: در دخترها بخشی از آلت داخل شکم است. دخترها هم آلت دارند و فقط شکلش فرق داره…

 

 

راه کارهایی برای جلوگیری از آسیب های جنسی کودکان

١. سیراب کردن کودک از محبت:

 محبت کردن به کودک از سوی والدین، موجب ایجاد دلبستگی ایمن در کودک خواهد شد و همین دلبستگی ایمن، یکی از راه های پیشگیری از آسیب های اجتماعی است.


٢. مانوس کردن کودک با طبیعت:

انس کودک با طبیعت، سبب ایجاد یک تعادل هورمونی در مغز او شده که سبب کاهش ولع جنسی در دوران بعد از بلوغ می شود.


٣. تمرین صبر و انتظار:

تمرین صبر موجب می شود که کودک یاد بگیرد، گاهی  لازم است برای رسیدن به خواسته هایش انتظار بکشد. به طور مثال گاهی می توان خرید اسباب بازی مورد علاقه اش به تعویق انداخت، تا او برای رسیدن به خواسته اش انتظار بکشد.


٤. استفاده صحیح از موبایل و اینترنت:

تنها گذاشتن کودک با موبایل و اینترنت می تواند سبب شود که کودک، شاهد صحنه هایی مستهجن و ناپسند  باشد و یا به سایت هایی دسترسی پیدا کند که به هیچ وجه مناسب سن او نیست.


٥. شناخت صحیح دوستان

باید دوستان فرزندمان را بشناسیم. به مدرسه و جو حاکم به مدرسه فرزندمان دقت نماییم. تاثیر رفتارهای خلاف دوستان و صحبت های جنسی مابین آن ها تاثیر بسیار زیادی بر انحراف جنسی فرزندمان خواهد داشت. بنابراین نظارت بر محتوای ارتباط فرزندمان با دوستانش یک امر ضروری است.

 

جمع بندی

هر چند ممکن است که عبارت “تربیت جنسی” یک عبارت نسبتا جدید باشد، اما افراد از نسل های گذشته تا کنون آگاهانه یا ناآگاهانه آن را انجام داده اند. ممکن است برخی از افراد در برابر این موضوع مهم جبهه گیری کرده و تصور کنند که قرار است، حجم زیادی از داده های جنسی به ذهن کودک سرازیر شود. اما باید گفت که هدف از تربیت جنسی، دادن اطلاعات صحیح، لازم و کافی به کودک و متناسب با سن و ظرفیت اوست. بنابراین ضروری است والدین، مربیان و سایر افراد مرتبط با کودکان دانش مربوط به این موضوع مهم تربیتی را فرا گرفته و در مواقع لازم به نحو صحیح از آن استفاده نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *