آیا گذراندن پیش دبستانی اجباری است؟

آیا پیش دبستانی اجباریه؟

پیش دبستانی به مقطعی گفته می شود که کودکان یک‌ یا دو سال پیش از ورود به دوره دبستان، آن را می گذرانند. این دوره یک دوره آموزش غیر رسمی، اما ضروری است که با مشارکت مردم و نهادهای غیر دولتی و با نظارت وزارت آموزش و پرورش اداره می شود.

سال های ابتدایی زندگی مهم ترین تاثیر را در ابعاد مختلف زندگی کودک و شکل گیری شخصیت او دارند؛ بنابراین با توجه به اهمیت آموزش های پیش از دبستان، مهم ترین وظیفه پیش دبستانی ها آماده سازی کودکان و فراهم ساختن زمینه های رشدی آنان در همه ابعاد است‌.

مهم ترین اهداف آموزشی، تربیتی و مهارتی دوره پیش دبستانی کدام اند؟

۱ـ پرورش مهارت‌های جسمی ـ حرکتی.

۲ـ پرورش روحیه و رفتار عاطفی.

۳ـ پرورش مهارت‌های ذهنی.

۴ـ پرورش صفات اخلاقی و رفتارهای اجتماعی مبتنی بر ارزش‌های اسلامی.

۵ـ انس با قرآن و علاقه به یادگیری آن.

۶ـ پرورش ذوق هنری و زیبایی‌شناسی.

۷ـ تقویت حس دینی و علایق مذهبی.

۸ ـ پرورش هویت ملی.

۹- پرورش مهارت‍های زبانهای فارسی.

۱۰ـ ارتقای سطح بهداشت و ایمنی.

آیا آموزش حروف، خواندن و نوشتن در مقطع پیش دبستانی، امری درست و صحیح است؟

کلیه محتوایی که در دوره پیش دبستانی برای کودکان بازگو می شود، باید به گونه ای باشند که کودک را برای ورود به مدرسه آماده کنند؛ بنابراین آموزش مفاهیم مربوط به دوره دبستان و بخصوص کلاس اول در این دوره، امری کاملا اشتباه است. اشتباهی که متاسفانه بسیاری از پیش دبستانی ها و یا مهد کودک ها آن را مرتکب می شوند و در نهایت این کودک است که مضرات آن را دریافت خواهد کرد. به عنوان مثال بعضی از مراکز، حروف و نحوه نوشتن آن ها را به کودک آموزش می دهند؛ در صورتی که این اقدام، امری کاملا  اشتباه است؛ چرا که ممکن است، سن کودک و میزان توانمندی های او برای دریافت این مطالب، هنوز به حد مطلوب نرسیده باشد و به علاوه، این کار به نوعی دخالت در نحوه تدریس معلم کلاس اول کودک نیز خواهد بود و کودک را دو دچار دوگانگی خواهد کرد. بنابراین در رابطه با این مثال، وظیفه پیش دبستانی ها و یا مهد کودک ها، ایجاد آمادگی در کودک برای خواندن و نوشتن است‌. به طور مثال مربیان پیش دبستانی و مهد کودک ها می توانند با انجام فعالیت هایی شاد و مفرح، مانند استفاده از بازی های مختلف، توانمندی های ذهنی و جسمی کودک را جهت آمادگی برای نوشتن، بهبود بخشند. انجام بازی هایی که به تقویت ماهیچه های مربوط به نوشتن، ادراک بینایی، شنوایی، حافظه، و… مربوط می شوند، می توانند از بروز بسیاری از اختلالات مربوط به خواندن و نوشتن در دوره اول دبستان جلوگیری کنند. بسیاری از مشکلات دانش آموزان کلاس اول در خواندن و نوشتن، ناشی از آن است که رشد این کودکان از نظر ادراک بینایی، شنوایی و یا حافظه، به حد مطلوب نرسیده و یا ماهیچه های ریز و درشت مربوط به نوشتن در آن ها تقویت نشده است. بنابراین همان طور که گفته شد مهم ترین وظیفه پیش دبستانی و مهد کودک ها ایجاد آمادگی های همه جانبه در کودکان برای ورود به مدرسه هست.

آموزش کدام مفاهیم، در دوره پیش دبستانی ضروری است؟

آموزش های پیش دبستانی، بایستی به گونه ای باشند،  تمام جنبه های آموزشی، تربیتی و مهارتی کودک را پوشش دهند. مفاهیم جامع دوره پیش دبستانی شامل مفاهیم: “انس با قرآن، قصه، شعر و سرود، بازی، نقاشی، کاردستی، نمایش خلاق، بحث و گفت و گو، مشاهده، آزمایش، گردش علمی، تماشای فیلم و آشنایی با نحوه استفاده از فناوری های جدید” خواهند بود. این فعالیت ها در فرآیند تولید محتوای آموزشی، با ‌نگاه تلفیقی به حوزه های یادگیری دینی، اجتماعی، هنری، ریاضی، تربیت بدنی و علوم، طراحی و با هدایت مربی به روش فعال به اجرا در می آیند.(2)

همچنین شما عزیزان اگر دغدغه تهیه کتاب‌های مناسب آموزشی برای کار با فرزندان خود هستید، پیشنهاد می‌کنیم صفحه کتاب کار پیش دبستانی در سایت تخصصی کتاب کودک و نوجوان بادبادک را مشاهده کنید. در این صفحه بهترین کتاب‌های کار با دسته بندی مناسب در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است.

آیا رفتن به پیش دبستانی اجباریه؟

ثبت نام در پیش دبستانی از نظر آموزش و پرورش اجباری نیست. اما بسیاری از مدارس بزرگ و معتبر شرط ورود و ثبت نام را، داشتن مدرک پیش دبستانی ذکر می کنند. علاوه بر آن برای آشنایی بهتر فرزند شما با محیط مدرسه و جدای از آن افزایش مهارت و توانمندی های لازم برای گذارندن موفق دوران تحصیلی در دبستان و پس از دبستان، این دوره به نوعی حیاتی است.

در صورتی که شما دائما در منزل درباره پیش نیازهای دروس ریاضی، علوم، زبان آموزی و … با فرزند خود کار میکنید، میتوانید از این دوره صرف نظر کنید اما در صورتی که آموزش دادن این موارد به فرزندتان برای شما سخت است، توصیه ما به شما گذارندن این دوره است. زیرا تاثیر مستقیم در آینده تحصیلی فرزند شما دارد.

علاوه بر بحث های آموزشی، مهارت آموزی نکته مهم دیگری است که باید در این مقطع اتفاق بیفتد.

آیا پیش دبستانی، همان مهد کودک است؟ تفاوت مهد کودک با پیش دبستانی در چیست؟

بسیاری از والدین گمان می کنند که هر دو این مکان ها یکسان هستند؛ در صورتی که چنین نیست و این مکان ها با وجود داشتن وجوهی مشابه، تفاوت هایی نیز با هم دارند.

1)هر دو، مراکزی جهت نگهداری کودکان محسوب می شوند.

2)مهد کودک ها در همه ماه های سال ولی اغلب پیش دبستانی ها از ابتدای مهر ماه تا انتهای اردیبهشت ماه فعالیت دارند و برخی ممکن است کلاس های تابستانه نیز برگزار کنند.

3)مهد کودک ها در ایران، پذیرای کودکان دارای سنین پایین تر نیز هستند؛ این در حالی است که پیش دبستانی ها گروه های سنی پنج و شش ساله را می پذیرند.

در سال های اخیر، مهدهای کودک ها زیر نظر سازمان بهزیستی بودند اما از امسال، وزارت آموزش و پرورش، عهده دار صدور و تمدید مجوزهای مربوط به مهد کودک ها  خواهد بود و در رابطه با پیش دبستانی ها، این مراکز، مستقیما زیر نظر وزارت آموزش و پرورش هستند.

مدارک لازم برای ثبت نام پیش دبستانی

لیست مدارک مورد نیاز برای ثبت نام در پیش دبستانی به شرح زیر است، البته این امکان وجود دارد بعضی از مدارس غیرانتفاعی مدارکی دیگر نیز که مصوب آن مدرسه نیز باشد، را از شما درخواست کنند.

۱-اصل و کپی شناسنامه  نوآموز

۲-کارت ملی و کپی صفحات شناسنامه والدین

۳-ارائه سه قطعه عکس  4*3

۴-اصل و کپی کارت واکسیناسیون نوآموز

۵-تکمیل و ارائه فرم مشخصات نوآموز

(پر کردن فرم مربوط به سرویس ناهار، سرویس رفت وبرگشت و ارائه گواهی صحت سلامت(آزمایش انگل)نیز برای برخی از مراکز، ضروری است.)

نکاتی در رابطه با پیش دبستانی آلاء

همان طور که گفته شد، بهترین فرصت پرورش انسان سالم و معقول، سال های اوان کودکی، یعنی دوران پیش دبستانی است. بدین منظور، ما با رویکردی متفاوت و در سال ۱۳۹۸، اقدام به تاسیس پیش دبستانی ای نمودیم که در یک نگاه جامع، فرد را برای رشدی همه جانبه کمک خواهد کرد. مرکز آلاء، صرفا یک مرکز آموزشی نیست. بلکه یک جامعه تربیتی و مهارتی است که حضور و عضویت در آن، افراد را در یک محیط همه جانبه و متناسب با ابعاد مختلف رشدی قرار می دهد. ما معتقدیم  که دوره پیش دبستانی، فرصتی است بسیار مناسب برای کسب تجربه و مهارت اندوزی؛ مهارت های از قبیل: خودآگاهی، همدلی، ارتباطات موثر، ارتباطات بین فردی، مقابله صحیح با هیجانات منفی و استرس، تصمیم گیری، حل مسأله، تفکر انتقادی، تفکر خلاق و…

بدیهی است که کسب این تجربه و مهارت ها، کودک را برای یک زندگی خوب، سالم و هدفمند، آماده خواهند کرد.

نحوه ارتباط با ما:

شما می توانید پس از ثبت نام اولیه در سایت و تعیین زمان بازدید حضوری از سوی پیش دبستانی، مدارک لازم را تحویل داده و بدین طریق سال تحصیلی را با ما آغاز کنید.

(۱) و (۲): اصول و چارچوب برنامه و فعالیت‌های آموزشی و پرورشی دوره پیش دبستانی (ویژه مربیان ودست‌اندرکاران)، مصوبه هفتصد و هفتادمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ ۱۳۸۷.۴.۲۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *